Kansspel

De loterij is een kansspel. Dat betekent dat je in geen enkele manier invloed kunt hebben op de uitkomst: er wordt namelijk geloot. Je kunt kans maken op de hoofdprijs als jij een lot koopt. Hoe meer mensen er een lot kopen, hoe kleiner jouw winkans. En hoe meer loten jij koopt, hoe groter je eigen winkans. Let wel op: de loterij blijft altijd een kansspel: er is dus ook een kans dat jij je inleg niet terugwint. Speel daarom met mate en misschien nog belangrijker: speel alleen met het geld dat je kunt missen. Gelukkig begint de minimale inzet al bij € 2,-.

Jackpot
€8.100.000
Minimale prijs
€3,50
Winkans
1 op 2
Trekking
10 December 2023             
Jackpot
€2.800.000
Minimale prijs
€2,00
Winkans
1 op 49 miljoen
Trekking
Zaterdag 16 oktober 2021 om 21:00
Jackpot
€32.000.000
Minimale prijs
€2,00
Winkans
1 op 59 miljoen
Trekking
Vrijdag 15 oktober 2021 om 23:00
Jackpot
300.000 x je inleg
Minimale prijs
€1,50
Winkans
1 op 4,5
Trekking
Dagelijks                     

Als jij de loterij wint, moet je vanaf een bepaald bedrag kansspelbelasting betalen over het gewonnen bedrag. Deze kansspelbelasting betaal je pas vanaf een prijs van €449,-. Vanaf dat bedrag betaal je in de Nederlandse loterijen 30,1 % kansspelbelasting. Je betaalt de kansspelbelasting niet zelf, dat doet de organisator van de loterij. Zij keren daarom vaak een lagere nettoprijs uit.

Geen kansspelbelasting

Win jij minder dan € 449,- in een Nederlandse loterij? Dan betaal je geen kansspelbelasting. Al het gewonnen geld is dan kansspelbelasting-vrij. Let op: verdien jij minder dan € 449,- in een Nederlands kansspel op internet? Dan moet je aangifte doen als je in een kalendermaand meer hebt gewonnen dan je hebt ingezet. Er wordt dan nader bepaald of je kansspelbelasting moet betalen over je behaalde voordeel.

Geld winnen

Een loterij werkt heel simpel. Koop jij een lot? Dan kun je geld winnen. Door mee te spelen maak jij namelijk kans op een van de prijzen die een loterij aanbiedt. De loterij winnen kan voor velen een droom zijn: je kunt namelijk financieel onafhankelijk worden. De winkans van de loterij wordt bepaald door het aantal loten dat een loterij verkoopt. Hoe minder loten er verkocht worden, hoe groter jouw winkans van de loterij is. De kans dat jij geld wint, wordt dan steeds groter. Hoeveel geld jij kunt winnen, ligt soms ook aan het soort lot dat je koopt. Bij een enkele loting is het prijzengeld bijvoorbeeld afhankelijk van je inleg en het aantal cijfers op je lot. Voordat jij een lot koopt, is het dus verstandig om de verschillende loterijen te vergelijken. Zo weet je precies hoeveel geld jij kunt winnen.